Cultivarea Ciupercilor Champignon-Câteva Recomandări pentru Lucrările de întreținere in Sera

Cultivarea Ciupercilor Champignon - 

Compostul in Faza 2, câteva Recomandări pentru Lucrările de întreținere 

în Seră


INCUBAREA

Atunci când puneţi compostul, bricheta(balotul, sacul) trebuie scuturată 

pentru a regla regimul de aer şi a crea condiţiile pentru creşterea 

uniformă a miceliului în timpul incubării.

După aşezarea compostului în sera pregătită în prealabil, trebuie în

termen de 1–2 zile să deschideţi bricheta, să puneţi hârtie peste


compost, s-o umeziţi şi să puneţi peste ea foaia PVC din nou (repetaţi

umezirea hârtiei după necesităţi, ca incubarea să aibă loc întotdeauna

într-un mediu umed).

Miceliul se dezvoltă cel mai bine la o temperatură a compostului de

25ºC şi la o umiditate a aerului de 95%.

Conţinutul de CO2 trebuie să fie cât mai mare ( 4.000 – 6.000 ppm).

Durata medie de incubare este de 14 - 16 zile.

ACOPERIREA

După incubare se efectuează acoperirea compostului cu un strat de 

acoperire.

Amestecul de acoperire trebuie să fie dezinfectat şi să aibă un grad 

maxim de umiditate.

Grosimea stratului de acoperire trebuie să fie de 5 cm pe întreaga 

suprafață a brichetei.

Cea mai importantă sarcină după aşezarea mestecului de acoperire, este 

menţinerea umidităţii optime a acestuia.

Consumul mediu de apă pe metru pătrat de suprafaţă fertilă se situează 

între 8–20 litri( 5 brichete reprezintă 1mp de suprafaţă fertilă).

Cantitatea de apă aplicată cu ocazia udării directe depinde de calitatea

amestecului de acoperire şi de capacitatea lui de a păstra umiditatea.

Dinamica de umezire a stratului de acoperire depinde de experienţa

producătorului.

Stratul de acoperire trebuie să aibă un pH situat între 7,5 şi 7,8.



CONDIȚII DE MICROCLIMAT ÎN SERĂ DUPĂ ACOPERIRE PÂNĂ 

LA GRATAJ

În timpul fazei de cultivare, temperatura compostului trebuie să fie de

25ºC şi nu trebuie admise temperaturi mai mari. Prin udarea pereţilor şi

a podelei se poate efectua o mică corectare a temperaturii, ridicându-se,

totodată, temperatura aerului.

Umiditatea aerului trebuie să fie de 90-95%.

Concentraţia de CO2 trebuie să fie cât mai mare posibil (4.000-6.000

ppm). Concentraţia ridicată de CO2 este una din condiţiile ca miceliul să

crească prin stratul de acoperire în mod ideal.

Cu două zile înainte de greblare nu trebuie efectuată aerisirea pentru a

permite o mai bună dezvoltare a miceliului prin înveliş.

În această fază de cultivare, învelişul trebuie umezit la maxim şi nu

trebuie admisă uscarea lui şi nici creşterea excesivă a miceliului

datorită umezelii scăzute a învelişului.

Gratajul (Scarificarea)

Grataj se efectuează când miceliul creşte prin stratul de acoperire la o 

adâncime de 2/3.

Această operaţie are o mare importanţă pentru producţie din următoarele

motive:

- Permite dezvoltarea uniformă a miceliului în stratul de acoperire

determinând prin urmare şi formarea uniformă a ciupercilor.

- Influenţează creşterea productivităţii.

- Prin grataj sunt rupte cordoanele miceliene din înveliş, ceea ce 

stimulează dezvoltarea ciupercilor.

- Scade riscul ca stratul de acoperire să se detaşeze de compost şi de 

aceea este foarte important să efectuați gratajul până la compost.



CONDIŢII DE MICROCLIMAT ÎN SERĂ DE LA GRATAJ PÂNĂ LA

FAZA DE RĂCIRE

După grataj, miceliul are nevoie de două sau trei zile ca să se lege

din nou.

În această perioadă nu trebuie udat.

Trebuie aerisit neapărat, întrucât în caz contrar s-ar produce

îngroşarea prematură a miceliului.

Temperatura compostului trebuie să fie de 25° C

Umiditatea aerului: 95%

Conţinut CO2: 4.000 – 6.000 ppm

Răcirea si formarea ciupercilor

# Răcirea trebuie să înceapă atunci când hifele miceliene se formează 

din nou şi încep să iasă la suprafaţa stratului de acoperire.

# Cu această operaţie se încheie faza vegetativă a dezvoltării miceliului

şi începe faza generativă – fructificarea.

# Pentru a ajunge la fructificare trebuie modificate condiţiile 

microclimatice cu ajutorul sistemului de ventilaţie sau de climatizare.

# Udarea trebuie efectuată în întregime până în acest moment.

Nu mai trebuie udat până nu se vor forma primele ciuperci de mărimea 

unui bob de mazăre (13 – 15 zile de la momentul răcirii). În caz contrar

primul val va fi prea des.

# Reduceţi neapărat temperatura din încăpere.

# Umiditatea aerului şi conţinutul de CO2 trebuie reduse

Patru factori microclimatici sunt decisivi pentru formarea ciupercilor:

1. Temperatura compostului

2. Temperatura aerului

3. Umiditatea aerului

4. Conţinutul de CO2

1)Temperatura compostului în această etapă trebuie redusă de la 25°C

până la 19-21°C. Reducerea temperaturii trebuie efectuată într-o

perioadă de 5–6 zile.

2)Temperatura aerului în încăpere trebuie redusă treptat până la 18°C 

în 5 

– 6 zile. Prin scăderea treptată a temperaturii aerului vom crea


condiţiile pentru obţinerea unor ciuperci mari şi de calitate, precum şi a

unui val distribuit uniform.

3) Când se întrerupe dezvoltarea miceliului, se produce îngroşarea

acestuia şi se formează nişte butoni mici (butonii sunt de fapt

viitoarele ciuperci).

În această perioadă miceliul îngroşat şi butonii care s-au format sunt 

foarte sensibili la deshidratare (pierderea umidităţii).

De aceea este foarte important ca umiditatea aerului să fie

de 95% timp de 4 – 5 zile. În caz contrar noduleţele ar putea muri.

4) Conţinutul de CO2 la 4 – 5 zile de la începutul procesului de răcire

trebuie să scadă de la 4.000 - 6.000 ppm la 1.300 ppm, aceasta fiind

una din condiţiile de bază pentru formarea ciupercilor. În cazul unui

conţinut ridicat de CO2, noduleţele vor muri şi miceliul se va întoarce la

faza vegetativă.

Aceasta înseamnă că nu se vor forma ciuperci chiar dacă temperatura şi 

umiditatea aerului sunt cele corespunzătoare.

În această perioadă cel mai important este să acordaţi atenţie udării

stratului de acoperire.

Lucrări de întreținere în Seră de la formare pana la Germinarea 

Primului Val

În această perioadă cel mai important este să acordaţi atenţie udării

stratului de acoperire.

Atunci când udăm în această perioadă, trebuie să luăm în considerare

mai mulţi factori:

1. Ciupercile trebuie să aibă o mărime minimă (cât un bob de mazăre)

înainte de a începe udarea.

Udarea prematură va provoca stagnarea lor.

2. Şi udarea excesivă poate provoca stagnarea.

3. Trebuie adăugată destulă apă pentru a asigura ca, după primul val,

stratul de acoperire va fi destul de moale pentru germinarea celui de al 

doilea val. Pentru a obţine cel de al doilea va, trebuie să începem udările

la mijlocul primului val. În acest fel vom evita udarea şi distrugerea

ciupercilor nou formate ale celui de al doilea val. Udarea trebuie oprită

la sfârşitul primului val, aşteptând formarea de ciuperci de mărime

optimă la cel de-al doilea val.

4. Printr-un regim de udare optim se evită posibilitatea de uscare a

a punctului de contact dintre stratul de acoperire și compost.

Al doilea Val

Condiţii microclimatice:

Dezvoltarea viitoarelor ciuperci implică emiteri de CO2, umezeală şi

căldură din ce în ce mai intense. Condiţiile din seră trebuie controlate cu

ajutorul sistemului de ventilaţie în aşa fel încât să se menţină condiţii 

potrivite. Temperatura trebuie să fie 17-18°C, umiditate 88-90%, iar 

nivelul de CO2 1000-1500 ppm. 

Pentru a menţine aceste valori trebuie ridicată treptat intensitatea 

ventilaţiei.

Dacă circulaţia aerului(ventilaţia) este prea scăzută vor apărea probleme 

de evaporare (pete sticloase / netede pe ciuperci).

Dacă circulaţia aerului este prea ridicată se va produce o pierdere inutilă 

a activităţii compostului. Circularea prea intensă a aerului combinată cu 

o umiditate relativ scăzută va duce la formarea unor ciuperci care se 

exfoliază.

Dacă ciupercile sunt prea îngrămădite, eliberarea CO2 şi evaporarea vor 

fi împiedicate, chiar dacă circulaţia aerului este ridicată. Acest lucru va 

produce apariţia unor ciuperci cu piciorul lung și pălării deschise. Şi cel 

de al doilea val va fi influenţat.

La sfârşitul primului val, temperatura compostului creşte. Temperatura

aerului este de obicei controlată şi atinge o valoare constantă de 17–18 

Cº în timpul germinării şi după germinarea primului val.

Dezvoltarea celui de-al doilea val începe imediat după scăderea 

temperaturii.

Udarea pentru cel de-al doilea val trebuie efectuată înainte de

încheierea primului val.

Noi udări vor avea loc numai când ciupercile nou formate din al doilea 

val vor atinge mărimea unui bob de mazăre.

Ciupercile nou formate sunt extrem de sensibile la contactul direct cu 

apa.

Aşadar, udarea în această etapă ar putea duce la distrugerea unui 

anumit număr de ciuperci abia formate. Acest lucru poate fi făcut numai 

ca o măsură de corectare, dacă formarea de ciuperci este prea intensă în 

cel de al doilea val.

Nivelul de CO2 şi umezeala relativă a aerului trebuie menţinute la

acelaşi nivel ca în timpul primului val.

În urma scăderii activităţii compostului se poate reduce şi circulaţia 

aerului, menţinând destulă activitate a compostului pentru cel de-al 

treilea val.

În perioada dintre valuri trebuie ridicat nivelul de umezeală a aerului (85 – 
90%). În acest fel vom uşura formarea celui de-al doilea val.

Dacă nivelul de CO2 este ridicat în timpul formării celui de-al doilea val, 

ciupercile nou formate (acuşoarele) vor fi distruse. Dacă

umezeala aerului este prea ridicată, evaporarea va fi încetinită şi în acest 

fel va scădea activitatea compostului şi toate procesele vor stagna, 

producânduse condiţiile pentru apariţia de agenţi patogeni şi boli.

Al treila Val

Pentru obţinerea celui de-al treilea val, stratul de acoperire trebuie 

menţinut destul de moale şi după al doilea val, menţinând totodată şi 

activitatea compostului.

Activitatea compostului este reflectată de diferenţa de temperatură 

dintre compost şi încăpere.

În cazul în care această diferenţă de temperatură este scăzută,

creşterea activităţii poate fi forţată în felul următor:

a) Ridicaţi temperatura încăperii la 22 – 23°C până când temperatura

compostului va atinge 21°C. După aceea setaţi din nou temperatura 

încăperii la 17 – 18°C.

b) Scădeţi temperatura încăperii la 16 – 17°C, mărind în acest fel

diferenţa de temperatură. Acest lucru poate fi făcut numai în cazul

în care compostul rezistă la o diferenţă de temperatură destul de

mare.

Menţineţi ceilalţi parametrii la fel ca pentru cel de al doilea val şi acordați

atenţie umidităţii din stratul de acoperire.

Un strat de acoperire(amestec de acoperire) uscat va determina 

formarea excesivă de ciuperci, ceea ce va duce la obţinerea unor 

ciuperci uşoare şi necalitative, în timp ce un strat de acoperire prea 

umed ar scădea activitatea, încetinind procesele.

Concluzii

Condiţiile de bază pentru ciuperci de calitate sunt:

1. Menţinerea condiţiilor microclimatice optime în seră.

2. Un strat de acoperire de calitate.

3. Udarea corectă (o umiditate prea scăzută usucă miceliul din stratul de 

acoperire şi reduce productivitatea, în timp ce o umiditate prea ridicată

provoacă stagnarea creşterii şi a dezvoltării: 1 kg de ciuperci = 2 l.

de apă).

4. Igienă riguroasă şi folosirea corectă a mijloacelor chimice (doze prea

mici nu împiedică dezvoltarea bolilor, în timp ce doze prea mari au

un efect negativ asupra productivităţii).

Faza de Productie

INCUBAREA : Temperatura aerului 20 – 23°C – Umiditatea > 95% - 

Concentratie CO2 > 4.000ppm

RĂCIREA: Temperatura aerului 17 – 18°C - Umiditatea > 90% – 

Concentratie CO2 - 1.000 – 2.500ppm

FORMAREA PRIMORDIILOR : 1 Temperatura aerului 8 – 19°C – 

Umiditatea 90 – 95% - CO2 - 1.000- 2.000ppm

DEZVOLTAREA BUTONILOR : 1 Temperatura aerului 8 – 19°C - 85 – 90%- 

CO2 – 1.000-1.500ppm

Sursa: Ialspawn lider mondial in producerea Miceliu si Compost pentru 

Ciuperci


P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc


Miceliu pentru Producatori Mari, Medi si Mici



Miceliu Champignon (Italspawn)

Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an. 

Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari. 
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru          Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania



Miceliu Champignon cantitatea minima este de 10 litri (6kg circa) si costa 110 lei

Prezul este negociabil pentru cantitate importante

Suna Acum si Comanda tel.0720068592





Miceliu Pleurotus (Italspawn)


Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de 


10 litri (6kg) costa 90 lei

De ce ar plati cineva 90 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.

De exempluun cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.

Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.

Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care cumpara cantitati importante de miceliu.

Suna Acum si Comanda tel.0720068592



Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori




                            


1) Pleurotus sunt pungi de 3L (2kg circa) costa 33 lei Cumpara



2) Champignon- Punga de 3l (2kg circa) kg costa 48 lei  Cumpara


Saculeti cu Compost inoculati cu Miceliu pt. Hobby


Pleurotus Ostreatus

Saculeti cu compost de 10 litri produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv

30 lei   Cumpara






Pleurotus (Eryngii)

Saculeti cu compost de 10 litri produs in steril 
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv

40 lei   Cumpara


Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .
Sună Acum la acest număr de telefon 0720068592 şi  Comandă 
Sau poţi comanda la această adresă de e-mail labreccia.romania@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Miceliu si Compost pentru Cultivarea Ciupercilor

Miceliu si Compost pentru Cultivarea Ciupercilor COMERCIALIZAREA MICELIULUI  SI A PRODUSELOR PENTRU  *CULTIVAREA CIUPERCILOR* ...